♥♥♥

Er starten het hele jaar door nieuwe puppygroepen

Aanmelden of meer informatie:

myriam@wenonah.nl

♥♥♥

12314482_990991784277992_8788418726144425417_o

♥♥♥

Les 5 puppycursus juli 2017

♥♥♥

Les 4 puppycursus juni 2017

♥♥♥

Les 3 puppycursus juni 2017

♥♥♥

Les 2 puppycursus juni 2017

Les 1 puppycursus juni 2017

icon-puppy

Puppylessen

Pups beginnen met leren vanaf hun geboorte. Eerst leren ze van hun moeder en van hun nestgenoten, vervolgens van de fokker en daarna van jou als zijn huisgenoot.
Het is belangrijk de puppytijd op een goede manier te benutten zodat de kans op problemen op latere leeftijd kleiner wordt. “Minder druk is meer resultaat”, is mijn motto!

P1060721 nieuw

Ontdekken en kennismaken
In mijn puppylessen staat “ontdekken”, “nieuwsgierigheid”, “gebruik van de zintuigen” en “mentale en lichamelijke stimulatie” centraal. Hierdoor krijgt de pup meer zelfvertrouwen en uiteindelijk groeit hij uit tot een evenwichtige en blije volwassen hond met een eigen mening!

P1060771   puppyles cs nieuw

veilig onder mama’s “vleugels”……..                                        ….. enkele weken later tijdens de puppyles 

Jullie gaan samen op ontdekking en leggen de basis voor een goede vertrouwensband, gebaseerd op respect, gelijkwaardigheid en vriendschap.

De pups maken op een rustige manier, zonder dwang en in een veilige setting, kennis met soortgenoten en met “vreemde objecten” op verschillende locaties.

Lessen op maat
Iedere pup is anders en dit vraagt om maatwerk. Het is niet aan te raden om te kiezen voor een cursus waarbij pups in grote groepen worden geplaatst. Dat is mijn eerste grote bezwaar tegen de traditionele hondenscholen. Pups die tijdens deze, zo belangrijke periode van socialisatie, in grote groepen worden getraind, staan veelal teveel onder druk, dit resulteert in stress en deze stress kan later leiden tot probleemgedrag. Ik train in groepjes van maximaal 4 pups! Een pup kan zich maar kort concentreren en het kan zomaar zijn dat dit de ene dag 15 minuten is en de dag erna slechts 10 minuten. Hij leert het meest vóórdat er stress optreedt, dus het is van belang om tijdig te stoppen met trainen. De pauzes zijn wellicht de meest belangrijke momenten van de puppylessen. Tijdens deze pauzes is voldoende tijd voor het stellen van vragen!

P1070364  P1070366

Opvoedingsbegeleiding aan huis
Het adopteren van een pup is een spannend moment, een verandering voor het hele gezin. Er komt als het ware een “baby” in huis! Een “baby” die is weg gehaald uit zijn (of haar) vertrouwde omgeving en die zijn moeder, broertjes en zusjes mist. Het weghalen van een pup bij zijn moeder op jonge leeftijd is een heftige ervaring. Zowel voor de moeder als voor de pup. Het is van belang dat deze “onthechting” goed wordt begeleid. Warmte, veiligheid, geborgenheid en rust is wat het jonge hondje nodig heeft. Helaas zie ik in de praktijk dat dit vaak misgaat.  De pup wordt bijvoorbeeld te vroeg bij moeder weg gehaald, er wordt te veel druk op hem gelegd, hij wordt alleen gelaten, in een bench opgesloten, hij moet beginnen met “luisteren”, er wordt te veel druk gelegd op “het zindelijke worden”, er wordt te snel en te veel met hem gewandeld, hij doet te veel indrukken op waardoor hij overprikkeld of angstig wordt en ga zo maar door.

Ik help en adviseer je graag om deze eerste periode (voorafgaand aan de puppycursus) goed voor te bereiden en door te komen, voor de pup maar ook voor jezelf. Tijdens een consult aan huis geef ik advies over wat een pupje nu precies nodig heeft in deze fase, ik geef uitleg over zijn gedrag, we kijken samen hoe we je huis “puppyproof” kunnen maken en daarnaast bespreken we onderwerpen, als verantwoorde lichaamsbeweging, voeding, entingen en alle relevante onderwerpen of vragen die je hebt.

Daarnaast adviseer ik over en bij de aanschaf van een veilig en goed zittend tuigje en wandellijn.

Het is zinvol zijn om een eerste gesprek in te plannen, vóór dat de pup in huis is zodat je vanaf het begin een goede start kunt maken en bijvoorbeeld ook de reis naar zijn nieuwe thuis goed kunt begeleiden.


Slaap
De hersencapaciteit van je pup is nog volop in ontwikkeling. De begeleiding en opvoeding van je pup moet afgestemd zijn op deze hersencapaciteit. De meeste pups krijgen evenwel te weinig slaap en zijn, net als kleine kinderen die teveel indrukken opdoen, vaak onhandelbaar als gevolg hiervan. Pups hebben gemiddeld 18 uur slaap per dag nodig om alles wat ze leren en alle indrukken die ze opdoen, te verwerken. Alleen als er een goede balans is tussen het opdoen van positieve indrukken en ‘rust en slaap’, groeit een pup op tot een sociaal evenwichtig individu die is opgewassen tegen de ervaringen die hij opdoet gedurende zijn verdere leven.

slaap

  De cursus start met een theorieles (zonder hond) waarin o.a. de volgende onderwerpen aan bod komen:

  • Hoe leert de hond?
  • Hoe kunnen we de hond iets af of aan leren?
  • Hoe lees je je hond?
  • Lichaamstaal
  • Slaap
  • Model Wenonah
  • Halsband versus tuigjes
  • Hond – kind

   

  Tijdens de praktijklessen van de cursus komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

  • Rassenkennis van je eigen hond
  • Socialisatie en voorkomen van angstgedrag
  • Herkennen van de lichaamstaal
  • Omgang met andere honden
  • Oefeningen als “kom hier” en “wacht”
  • Wandelen zonder trekken (de basis)
  • Voeding
  • Gezondheid
  • Individuele vragen

   P1070353    P1070352

  Je leert alle oefeningen zoveel mogelijk zonder verbale commando’s. Ik leer je de lichaamstaal van je hond te herkennen zoals kalmerende signalen, stress signalen en afstandsvergrotende signalen. Daarnaast leer ik je gebruik te maken van je eigen lichaamstaal en signalen. Je krijgt inzicht in het natuurlijk gedrag van je pup, rekening houdend met zijn of haar specifieke raseigenschappen.

  Hondvriendelijk
  Ik train louter en alleen op een positieve, stimulerende en hondvriendelijke manier.

  Daarom werk ik met tuigjes en lange, vaste wandellijnen (3 meter). Slipkettingen, halty’s en andere dwangmiddelen zijn binnen mijn hondenschool niet toegestaan. Deze middelen maken de hond bang en stimuleren en activeren ongewenst gedrag en onzekerheid. Uit veel onderzoek blijkt bovendien dat bijvoorbeeld de slipketting en zelfs een gewone nekhalsband, onherstelbare schade aan strottenhoofd, zenuwbanen, nek, ruggenwervels, schildklier, etc. kan veroorzaken. Een ander probleem is dat halty’s, gentleleaders en muilkorven de hond belemmert in het gebruik van zijn signalen (lichaamstaal) waardoor andere honden zijn communicatiepogingen niet meer begrijpen.
  Dit kan leiden tot ernstige conflicten.
  Het is ook is het niet toegestaan om met een uitrollijn, de zgn. Flexi-Lijn, naar de les of training te komen. Deze lijnen zijn uitermate gevaarlijk, kunnen fikse snij- en brandwonden veroorzaken, zowel bij de hond als bij de mens, én deze lijnen stimuleren het “trekken aan de lijn”.

  Ik adviseer je graag bij de aanschaf  van een goed passend tuig en bijpassende vaste (3 meter)lijn.

  “Wenonah  hondenschool” werkt niet met examens omdat mijn cursussen niet gebaseerd zijn op presteren. Je hond kan niet zakken! We evalueren wel regelmatig de voortgang en aan het eind van elke cursus ontvang je een certificaat.

  Na de puppylessen kan je doorstromen naar “de jonge hond”.

  Om deel te nemen aan de puppylessen dient je pup minimaal de leeftijd van 12 weken te hebben.
  Ik adviseer je om je pup pas vanaf de leeftijd van 10 weken in huis te halen.
  Tot deze leeftijd heeft de pup zijn moeder en zijn veilige en vertrouwde omgeving nog heel hard nodig. Daarnaast kunnen alleen “moeders” bepaalde levenslessen en sociale vaardigheden aanleren.

  Indien je hierover meer wilt weten kan je contact met mij opnemen. 

  Wenonah ©